Найстаріша у світі казка бере свій початок ще в Бронзовому віці, і зараз їй близько шести тисяч років.

До такого висновку прийшли дослідники з університету Нуева де Лісабон і Даремського університету, повідомляє сайт «N+1».

Як джерело був узятий покажчик казкових сюжетів за системою Аарне — у ньому міститься близько двох тисяч типів різних казок з більше двохсот спільнот. Дослідники розглядали казки, в основі яких лежить чари, і будували з них древо, яке дозволило б, аналогічно філогенетичному в біології, встановити коріння казок.

Вчені почали з 275 казок, надалі звівши їх до 76 базових історій. Древа були побудовані на основі індоєвропейських мов, частина з яких вже не існує.

Проаналізувавши отримані дані, вчені прийшли до висновку, що реконструйовані в індоєвропейських мовах казки були створені за мотивами германської, греко-римської та кельтської міфологій. Таким чином, такі казки, як історія про Джека і Бобове стебло, мали коріння в більш давніх історіях, які беруть свій початок ще до поділу індоєвропейських мов на групи — тобто близько 5000 років тому.

Найдавнішою казкою виявилася казка «Коваль і Диявол». Основний сюжет історії у всіх країнах, що належать до індоєвропейської мовної групі, від Індії до Скандинавії, приблизно однаковий. В історії розповідається про коваля, який уклав угоду зі злою надприродною істотою, у результаті якої він отримує силу для зварювання будь-яких матеріалів. За оцінками

Учені встановили найстарішу казку

Учені встановили найстарішу казку

дослідників, цій історії близько шести тисяч років, тобто вона бере свій початок ще в Бронзовому віці.

Добавить комментарий